Nyheter

Vätternrundan

I den lilla staden Motala varje sommar så startar ett gäng glada cyklare varje år, Vätternrundan är igång och vi hejar och hejar, bara 300 kilometer kvar när du tar ditt första tramptag i Östergötland.

Historian bakom Vätternrundan

 

1966 deltog och fullföljde 344 cyklister loppet om 300 km, Sten-Otto Liljedahl och Ewert Rydell båda från Motala var de som tog initiativet att starta detta lopp, eftersom loppet är ett motionslopp och inte en tävling så finns det ingen resultatlista på alla som deltar. Man väljer själv om man vill delta eller inte till en liten kostnad. Vissa ser detta som en utmaning och för andra är det lätt som en plätt. Man kan använda Vätternrundan som ett practical joke för exempelvis någon som fyller jämt, eller någon som kanske ska gifta sig. Många säger att cykla Vätternrundan är en upplevelse och de flesta cyklar faktiskt flera gånger.  De städer du cyklar igenom är: Ödeshög, Ölmstad, Jönköping, Fagerhult, Hjo, Karlsborg, Boviken, Hammarsundet och Medevi.
Man cyklar alltså runt Vättern och det finns 9 depåstopp längs vägen där det serveras varm och kall dryck, lite energi i form av bullar, frukt och liknande. Man startar alltid i Motala och går i mål i samma stad, i Jönköping, Hjo och Motala serveras det sen mat, brukar faktiskt vara pasta sallad.  Man kan börja anmäla sig redan November året innan loppet äger rum, loppet ägs rum på sommaren i Juni.  Vill man inte cykla hela 300 km så finns det andra varianter av Vätternrundan. Halvvättern och den är då på 150 km och startar också i Motala, dock på annat datum och du cyklar då genom Vadstena, Borghamn, Ödeshög, Boet, Rök, Väderstad och Skänninge.  Sedan finns något som kallas tjejvättern och det innebär att endast tjejer får cykla och detta lopp är 100km, här besöker du nästan samma städer som halvvättern, Vadstena, Borghamn, Rök, Väderstad, Skänninge och Fågelsta.
Vill man cykla även om man är barn så finns det såklart möjlighet till det också, inte ska väl dem lämnas utanför. Minivättern är på 1-2,7 km, man bör vara minst 3 år men det är inget krav och ha en fungerande och bra cykel eller balanscykel samt en godkänd hjälm såklart. Denna bana startar nere i hamnen och där är även målet också, någon specifik bana i stan finns nog inte med tanke på att längden varierar. När man då kommer till mål så bjuds det på saft, bullar, frukt och blåbärssoppa, en medalj och ett diplom delas ut till alla glada och svettiga barn.
Vätternrundan med 100 km finns också och här kan du faktiskt få cykla på el cykel. Denna bana är densamma som till tjejvättern och man får även cykla med vanlig cykel om man vill. Detta vart nytt år 2018.

Historian bakom Vätternrundan

Hur du än väljer att cykla och vilken längd du än kommer att cykla så är inte det viktigaste att gå i mål eller att vinna, utan det viktigaste är att du har haft kul under din tid i Motala och under dessa dagar Vätternrundan äger rum.

Populära Inlägg

Världens bästa cykelleder

Man behöver inte åka särskilt långt för att njuta av några av världens bästa cykelleder. Många av dessa finns nämligen i vårt eget land. Beroende på vilken nivå man känner sig redo för finns det både kortare och riktigt långa sträckor att cykla. En av de finaste platserna för en cykelsemester är tvivellöst Kattegattleden. Detta […]

Cykelsemester: hit ska du åka!

Sommaren är snart här och det är äntligen dags att ta ut cykeln för årets första cykeltur. För många av oss cykelentusiaster här ute hoppas vi på en lagom varm sommar utan regn men som inte heller är alldeles för varm