Nyheter

Vätternrundan

I den lilla staden Motala varje sommar så startar ett gäng glada cyklare varje år, Vätternrundan är igång och vi hejar och hejar, bara 300 kilometer kvar när du tar ditt första tramptag i Östergötland.

Historian bakom Vätternrundan

 

1966 deltog och fullföljde 344 cyklister loppet om 300 km, Sten-Otto Liljedahl och Ewert Rydell båda från Motala var de som tog initiativet att starta detta lopp, eftersom loppet är ett motionslopp och inte en tävling så finns det ingen resultatlista på alla som deltar. Man väljer själv om man vill delta eller inte till en liten kostnad. Vissa ser detta som en utmaning och för andra är det lätt som en plätt. Man kan använda Vätternrundan som ett practical joke för exempelvis någon som fyller jämt, eller någon som kanske ska gifta sig. Många säger att cykla Vätternrundan är en upplevelse och de flesta cyklar faktiskt flera gånger.  De städer du cyklar igenom är: Ödeshög, Ölmstad, Jönköping, Fagerhult, Hjo, Karlsborg, Boviken, Hammarsundet och Medevi.
Man cyklar alltså runt Vättern och det finns 9 depåstopp längs vägen där det serveras varm och kall dryck, lite energi i form av bullar, frukt och liknande. Man startar alltid i Motala och går i mål i samma stad, i Jönköping, Hjo och Motala serveras det sen mat, brukar faktiskt vara pasta sallad.  Man kan börja anmäla sig redan November året innan loppet äger rum, loppet ägs rum på sommaren i Juni.  Vill man inte cykla hela 300 km så finns det andra varianter av Vätternrundan. Halvvättern och den är då på 150 km och startar också i Motala, dock på annat datum och du cyklar då genom Vadstena, Borghamn, Ödeshög, Boet, Rök, Väderstad och Skänninge.  Sedan finns något som kallas tjejvättern och det innebär att endast tjejer får cykla och detta lopp är 100km, här besöker du nästan samma städer som halvvättern, Vadstena, Borghamn, Rök, Väderstad, Skänninge och Fågelsta.
Vill man cykla även om man är barn så finns det såklart möjlighet till det också, inte ska väl dem lämnas utanför. Minivättern är på 1-2,7 km, man bör vara minst 3 år men det är inget krav och ha en fungerande och bra cykel eller balanscykel samt en godkänd hjälm såklart. Denna bana startar nere i hamnen och där är även målet också, någon specifik bana i stan finns nog inte med tanke på att längden varierar. När man då kommer till mål så bjuds det på saft, bullar, frukt och blåbärssoppa, en medalj och ett diplom delas ut till alla glada och svettiga barn.
Vätternrundan med 100 km finns också och här kan du faktiskt få cykla på el cykel. Denna bana är densamma som till tjejvättern och man får även cykla med vanlig cykel om man vill. Detta vart nytt år 2018.

Historian bakom Vätternrundan

Hur du än väljer att cykla och vilken längd du än kommer att cykla så är inte det viktigaste att gå i mål eller att vinna, utan det viktigaste är att du har haft kul under din tid i Motala och under dessa dagar Vätternrundan äger rum.

Populära Inlägg

Cykelsemester del 4

I den sista delen av vår artikelserie att åka på semester med sin cykel så tänkte vi att det var dags att tipsa om allt du behöver veta innan du åker iväg.

Cykeltävlingar – Tour de France

Det första Tour de France – världens mest populära cykeltävling – tog start redan 1903. Tävlingen grundades av Henri Desgrange, redaktör för tidningen L’Auto och George Lefevre, en rugby- och cykelreporter som ett PR-stunt för deras nyhetstidning om sport.

Att välja och kanske starta eget som cykelreparatör

Att välja och kanske starta eget som cykelreparatör

Denna artikel handlar om att välja rätt cykelreparatör. Men denna artikel har en ”tweek” och handlar faktiskt om hur man startar en egen cykelverkstad! Cykling är en populär sport runt om i världen, där folk regelbundet använder cyklar för skoj, motion och transport. Enbart 2015 såldes 17,4 miljoner cyklar i bara USA. När cyklar används […]