Nyheter

Världsmästerskap i cykling

År 1921 kördes det första Världsmästerskapet för amatörer i cykling i Köpenhamn. Här vann en svensk vid namn Gunnar Sköld från Västerås. Han var en representant för Uppsala CK samt de bägge klubbarna från Västerås, IK Aros och Västerås CK. De första världsmästerskapen för de professionella deltagarna i cykling skedde år 1927 och hölls i Tyskland. Där blev vinnaren en italienare vid namn Alfredo Binda. Sporten blev väldigt populär och har sedan dess växts sig större och större. Idag är det ett väldigt stort arrangemang när det ska köras ett världsmästerskap. Det finns olika benämningar på olika lopp. Till exempel, Linjelopp, som körs på landsväg. Där startar alla gemensamt och det är först i mål som gäller. Detta lopp finns för både herrar och damer och även för herrar i juniorer och även för amatörer. Tempolopp, innebär att det har individuell start. Finns också både för herrar och damer, och även för herrar i juniorer. Sist men inte minst så har vi lagtempolopp. Precis som det låter så tävlar man där i lag och där är det då hela laget som vinner om det skulle bli så att man kommer till prispallen.

Utrustning

För att klara av att köra ett världsmästerskap i cykling så krävs det mycket noga utvald och rätt utrustning. Cyklar finns det ju en hel del att välja mellan så det beror nog lite på vad man själv är ute efter. Vilken stil, färg m.m, och även också vilken sorts tävling cykeln ska vara till. Vilken dämpning den ska ha, vilka sorters bromsar, hårdhet och form av sadeln samt vilket sorts styre. Det är viktiga detaljer för en tävlingscyklist. Bredden på däcken och storleken på hjulen har även de en hel del betydelse beroende på vilken typ av lopp det är tänkt att man ska tävla i.

cyklande världsmästerskapet

Är det tänkt att köra ett terränglopp så måste däcken ha bra bredd och mönster, och dämpningen vara därefter. Sedan kan det ju också vara en fråga om hur mycket pengar man tänkt sig att spendera på cykeln. Det kostar en hel del med alla tillbehör som kan behövas. Det är ju inte bara cykeln utan även cyklisten som ska ha rätt utrustning. Hjälm är ju självklart ett måste, viket kan vara nog så svårt att välja eftersom det finns en uppsjö av olika modeller och designer. Sedan har vi ju cykelbyxor, som också de finns i nästan oändliga modeller. Tävlar man för en klubb eller ett lag så har de ju ofta sina egna designade modeller både vad gäller cykelutrustning och utrustning till cyklisten, så då är det problem löst. Skor är också en viktig del samt cykelhandskar. Allt detta kostar såklart en hel del pengar. Är man med i en klubb så är klubben ofta sponsrad av diverse företag och man behöver inte betala något själv. I gengäld får företaget göra reklam för sig på exempelvis kläder och skor som cyklisten bär, och kanske även på cykeln. Men för att överhuvudtaget kunna lyckas och få framgång i dessa tävlingar krävs det ju självklart att cyklisten är i väldigt god form. Det ligger otroligt många timmars träning bakom dessa tävlingar innan man kan ställa upp i ett världsmästerskap.

Populära Inlägg

Cykelns historia

Idag är Kina välkänt som världens huvudstad när det kommer till cyklar. Men den här västerländska uppfinningen kom inte att integreras enkelt in i den kinesiska livsstilen.

Cykelsemester: hit ska du åka!

Sommaren är snart här och det är äntligen dags att ta ut cykeln för årets första cykeltur. För många av oss cykelentusiaster här ute hoppas vi på en lagom varm sommar utan regn men som inte heller är alldeles för varm