Nyheter

Varför du blir en bättre person av att cykla

Genom skog och landskap. Snabb fram mil efter mil från storstadstrafik till länga skogssträckor. Det är säkert att säga att långdistanscyklister lever extrema livsstilar. Men som det visar sig, att cykla mil efter mil på två hjul är också en genväg till att få en riktigt bra hälsa. Vare sig du cyklar varje dag, eller inte har varit på en cykel på ett par månader, kan vi alla lära oss ett och annat från cyklister. Här är vad cyklister kan lära oss om att leva en mer hälsosam livsstil.

Väldigt bra form

Det borde inte komma som någon överraskning att cyklister är några av de mest vältränade personerna som finns. Av bara en timmes cyklande bränner en cyklist långt över 500 kalorier per timme beroende på vilket lutning och hur snabbt de cyklar. Det är ett fantastiskt sätt som hjälper och stärker ditt hjärta och gör de negativa hälsoeffekterna som följer åldrande att ta längre tid. Förutom ditt hjärta stärker cykling även flera muskler som lårmuskel, hamstring, vader, och till och med din core. Plus att cykla sliter inte ut dina leder som andra former av konditionsträning gör, vilket gör det till en fördelaktig träningsform för äldre.

Säkerheten först

Långdistans cyklister tänjer på fysiska och psykiska gränser. De kämpar genom strålande sol, starka vindar och skyfall medan de cyklar vidare mil efter mil. Men oavsett vilka risker de tar på sig så sätter de alltid säkerheten först. Medan cyklister har en högre skaderisk än bilförare, visar forskning också att de generella hälsofördelarna som kommer från träningen väger ut riskerna för olyckor och att andas in förorenad luft. Det är därför att när det kommer till utrustning så kommer hälsan alltid först, och de flesta hjälmarna är utan tvekan den viktigaste bit av säkerhet en cyklist har. Som Tour de France-vinnaren Levi Leipheimer berättar: en hjälm är utan tvekan det viktigaste en cyklist kan ta med, och de flesta hjälmar på marknaden måste leva upp till en viss standard för att få säljas, vilket gör att de flesta är lika säkra. Trots att det är så viktigt att använda en hjälm berättar 58% av tillfrågade amerikaner att de aldrig använder sig av en hjälm. Det är en skrämmande siffra då 97% av de cyklister som dör i trafikolyckor varje år inte bär en hjälm. Säkerheten först där ute!

De lever längre

Det kan vara träningen eller så kan det vara de psykiska hälsofördelar man får, men oavsett skäl så visar forskning idag att cykling ofta kopplas ihop med en längre och mer positiv livslängd. Cyklister som deltar i Tour de France lever i snitt 8 år mer än gemene man. Men samtidigt visar annan forskning att det inte enbart är cyklingen som gör detta utan att fler skäl spelar in. Allt från hur snabbt och länge man cyklar, och att utmana sig själv varje gång genom att cykla med en högre puls än vanligt. Att bara lunka det långsammaste man kan mil efter mil behöver alltså inte vara lika effektivt som om man cyklar med en tydligt mål.

De lever längre

Populära Inlägg

Vilken cykel skulle du köpa?

Om du precis har börjat att ge dig in i att cykla är det enkelt att känna sig förvirrad i det otroligt stora utbudet av olika typer av cyklar. I den här artikeln vill vi hjälpa dig att berätta vilka typer av cyklar som finns och vad fördelar och nackdelarna är med dem. Förhoppningsvis kommer […]

Vätternrundan

I den lilla staden Motala varje sommar så startar ett gäng glada cyklare varje år, Vätternrundan är igång och vi hejar och hejar, bara 300 kilometer kvar när du tar ditt första tramptag i Östergötland.

Cykelsemester del 4

I den sista delen av vår artikelserie att åka på semester med sin cykel så tänkte vi att det var dags att tipsa om allt du behöver veta innan du åker iväg.