Nyheter

Ny studie om att cykla till jobbet

 Knappt tre procent av den amerikanska befolkningen cyklar eller promenerar till jobbet trots de starka hälsofördelarna: sänkt risk för övervikt och diabetes, klimatsmart sätt att transportera sig på och lägre kostnad för att transportera sig. Men frågar du personer runt om i USA av vilken anledning de väljer att inte cykla till jobbet så svarar många att det handlar om tid. Det tar helt enkelt för lång tid. Men nu visar en ny studie att de förmodligen har fel. Människor tenderar att överskatta hur lång tid det tar att cykla fram och tillbaka till jobbet, något som är allt vanligare bland dem som har en parkeringsplats nära jobbet. 

Hur lång tid tar det att cykla

För studien gjorde forskare vid universitetet Penn State en bred undersökning där skolans anställda och studenter fick svara på frågor i en lång enkät med frågor om deras aktivitetsnivå, hälsa, hur de pendlar, var de parkerar, hur bekväma de är av sig och deras förmåga att cykla, avstånd från deras hem till deras arbetsplats och hur lång tid de tror att det skulle ta dem att cykla det avståndet. Endast ett fåtal av de 505 respondenterna svarade att de cyklade till universitetet, och majoriteten var studenter. En uppskattning av tiden det skulle ta att cykla till universitetet gjordes genom att jämföra avstånd via Google Maps. Och forskarna kartlagde själv några av vägarna genom att cykla dem själva.

Anställda och studenter vid universitetet

Deltagarna i studien – oavsett de var anställda eller studenter – hade generellt problem med att gissa hur lång tid det skulle ta att cykla till universitetet. Runt 90% uppskattade att det skulle ta i alla fall 10 minuter mer än vad det faktiskt tar. De som uppskattade sin tid bäst var de som redan innan cyklade regelbundet. Men möjlighet till parkering och avstånd påverkade och uppskattningen. De med ett parkeringstillstånd, något som har en stor efterfrågan på universitetsområdet, uppskattade att tiden det tog för dem att cykla skulle vara betydligt högre än de utan parkeringstillstånd. Vidare påverkade faktorer som närhet till arbetsplats också i favör för de som kom närmast med sina gissningar. De som svarade i enkäten, och framför allt kvinnor som hade liten erfarenhet av att cykla och/eller var fysiskt inaktiva trodde att tiden det skulle ta betydligt längre för dem att cykla än vad den beräkning Google Maps uppskattade.

Inte en genomtäckande studie

Inte en genomtäckande studie

Undersökningen är inte genomtäckande dock då den förlitar sig en isolerad, självutvald grupp av respondenter om ombads tilldela forskarna information om sig själv inom ett ämne där personer i högre utsträckning inte svarar sanningsenligt. De publicerade resultaten tog inte heller i hänsyn andra faktorer som tillkommer som ett resultat av att cykla: till exempel hygien, duschar, eller att ta med ombyteskläder. Men studien indikerar på att tid kan vara något som vi tenderar att överskatta när det kommer till att cykla till vår arbetsplats. Slutligen vill de uppmana till de som funderar på att cykla till jobbet att testa på det. Kanske under en helg när man har mer tid över.

 

Populära Inlägg

Det bästa med mountainbike

Mountainbike har samma fördelar som alla ensam sporter och aktiviteter, att man håller på med något som kanske inte involverar en hel förening med fasta tider. Man får fullständig frihet när det kommer till när man vill utöva sin sport eller aktivitet, i detta fall mountain bike. En annan fördel är att du kan cykla […]

Cykelsemester: hit ska du åka!

Sommaren är snart här och det är äntligen dags att ta ut cykeln för årets första cykeltur. För många av oss cykelentusiaster här ute hoppas vi på en lagom varm sommar utan regn men som inte heller är alldeles för varm

Cykelsemester del 4

I den sista delen av vår artikelserie att åka på semester med sin cykel så tänkte vi att det var dags att tipsa om allt du behöver veta innan du åker iväg.