Nyheter

MTB-läger

Varje mountainbiker kommer ihåg sin första gång: Du åker över stenar, strömmar och all typ av terräng och det är roligt och spännande. Samtidigt kan det vara lite skrämmande innan man lär sig att ha kontroll. Men det blir lättare och lättare för varje gång man tränar. Jag provade för första gången i en terräng som heter Varvsberget i Örnsköldsvik. Det tog bara en gång för mig att bli fast för mountainbike, att swisha nerför berget på två hjul i skogen var en suverän känsla på alla sätt. Tidigare har jag alltid promenerat och sprungit i skogen men att cykla är något mer, man hinner längre sträckor och man kan på det sättet se mer saker, men på ett annolrunda sätt.

Bokat och klart

Att läsa på om mina intressen är något jag alltid gör så därför började jag köpa montainbiketidningar från hela världen. När jag såg en annons om ett mountainbike-läger för nybörjare i Kapstaden, Sydafrika, så anmälde jag direkt. Hade egentligen sparat till en resa till Thailand men när jag såg annsen om MTB-lägret så kände jag att jag bara måste åka. Ni vet känslan när man tror att annonsen är skriven just till dig. Den känslan fick jag.Resan ner var lång men gick ändå bra, det var mellanlandning i Holland några timmar så man fick röra på sig. Det var bra eftersom jag annars kan få lite ont i ryggen att sitta för länge. Första dagen började med att våra lärare gick igenom utrustning av både oss och cykel, allt fanns sedan att låna för oss som inte hade. Dessutom fick vi chansen att köpa loss det efter kursens slut, ja allt utom cykeln då förstås. Efter att ha provcyklat en enklare slinga för att ställa in cyklar och övrig utrustning så att det passade så började vi på allvar. Tänkte berätta lite om vad vi lärde oss, kanske finns det någon som blir inspirerad. Det finns en del nybörjartips som kan vara bra att känna till eftersom de gör cyklingen både enklare och roligare.

Låt cykeln arbeta

Man kan säga att summan av det mesta är att låta din cykel göra sitt jobb. Det betyder att du håller din kropp avslappnad så cykeln kan röra sig under dig. Håll din rumpa från sadeln när du åker över hinder som rötter och stenar. Ju mer teknisk terräng, desto mer utrymme behöver din cykel att förflytta sig. När du cyklar nerför över stock och sten så tänk på att armarna ska vara som ett gångjärn som öppnas och stängs och ben som är böjda, avslappnade och låt cykeln arbeta fritt under dig.Vad som kan kännas läskigt för en nybörjare är farten, speciellt i lite svårare terräng. Men farten gör det enklare att ta sig fram smidigt eftersom man liksom flyter över marken. När du klättrar på en tuff brant växlar du tyngden framåt och lutar dig framåt för att hålla tyngdpunkten över bakhjulet för att upprätthålla dragkraft. När spåret går nedför så gör det motsatta, skifta din vikt bakom sadeln och över bakhjulet för att undvika att rulla över styret. Du kommer förmodligen bli frestad vid något tillfälle att ta tag i båda bromsarna och dra dem till styret med allt du har. Motstå denna frestelse. Mountainbike-bromsar är kraftfulla nog för att man bara ska behöva ett eller två fingrar för att kontrollera farten. Justera din hastighet före de knepiga passagerna och skarpa kurvorna och sedan behåller du hastigheten igenom svårigheten. De actionfyllda dagarna varvades med härligt lugna kvällar.

Fantastiskt boende

Stället vi bodde på var helt fantastiskt, ett bed and breakfast uppe i bergen där vi hade världens utsikt över omgivningen och goda relaxmöjligheter med pool och bubbelpool utomhus. Ingen på campen var någon partymänniska, vi var alla där för att lära oss mer om just mountainbike. Visst kunde vi drick någon öl på kvällen vid poolen men oftast så bara hängde vi där på den stora verandan under palmtaket. Jag hade bestämt redan innan att skriva en blogg från träningslägret, både med dagbok men även me olika tips och tekniker vi lärde oss. Jag har allt på datorn men inte lagt ut det på bloggen än, tänkte starta upp en helt ny på bloggplatsen. Fick jag tid över och behövde tänka på något annat än cyckling och träning så spelade jag på sajter som harpan, warthunder och pokerstarscasino. Men jag gillar även sportspel.De flesta av oss gjorde kväll ganska tidigt eftersom det var tidiga mornar med hård träning. En kväll tog vi dock en lugn cykeltur till en speciell resturang beläget på en vingård. Det var helt fantastiskt, både miljön, maten och vinet. Ett av de bästa matminnena någonsin för mig.

Fantastiskt boende
Fantastiskt boende

Ja, faktiskt var hela resan en otrolig upplevelse och jag planerar redan för nästa. Sydafrika är helt fantastiskt så funderar om det ska bli samma land igen eller om jag ska söka efter något annat.

Populära Inlägg

Se Europa från en sadel

Europa är födelseplatsen för Tour de France, bakväxeln och brukscykeln, men även cykelslingor som sträckor sig mellan länder. Trots det kan det vara skrämmande att för första gången planera in sin cykelsemester. Hur väljer du var du ska åka? Var ska du stanna och sova? Och hur mycket planering behöver du egentligen göra?

Att välja och kanske starta eget som cykelreparatör

Att välja och kanske starta eget som cykelreparatör

Denna artikel handlar om att välja rätt cykelreparatör. Men denna artikel har en ”tweek” och handlar faktiskt om hur man startar en egen cykelverkstad! Cykling är en populär sport runt om i världen, där folk regelbundet använder cyklar för skoj, motion och transport. Enbart 2015 såldes 17,4 miljoner cyklar i bara USA. När cyklar används […]

Konsten att välja rätt cykel

Med tanke på att det finns en uppsjö av olika typer och storlekar av cyklar så kan det vara riktigt svårt att välja en, speciellt om man ska köpa sig sin första tvåhjuling. Innan det är dags att bestämma sig gäller det tänka på vissa saker då det finns parametrar som man får ha med […]