Nyheter

Konsten att välja rätt cykel

Med tanke på att det finns en uppsjö av olika typer och storlekar av cyklar så kan det vara riktigt svårt att välja en, speciellt om man ska köpa sig sin första tvåhjuling. Innan det är dags att bestämma sig gäller det tänka på vissa saker då det finns parametrar som man får ha med i ekvationen. Då finns det några frågor som man bör ställa sig först.

Vad ska cykeln användas till? Är sträckorna långa som ska cyklas? Vilket underlag är det tänkt att cykla på? Kommer cykeln att användas varje dag? Skulle det bli så att svaren bli att det lutar antingen åt att cykla långt eller i en tuff terräng. Då finns det vissa saker som du bör tänka på vad cykeln ska ha för typ av utrustning – antal växlar, tjocka eller tunna däck, stötdämpare och liknande. Sådana saker är viktiga om man inte tänkt sig att bara använda cykeln för att köra och köpa mjölk eller korta turer i en stadsmiljö.

Det finns olika typer av cyklar

Förr var en cykel en cykel, men numera är cykelutbudet otroligt stort och väldigt splittrat. Sedan 1990-talet då mountainbiken kom har cyklar blivit allt mer anpassade och specialiserade utifrån vad cyklisten ska använda sin cykel till. Efter att mountainbiken introducerades har andra cykeltyper skapats så som exempelvis cykelcross och elcykeln.

Det finns även cyklar som är anpassade för vilken typ av underlag eller aktivitet som det är tänkt att cykla. Citybike räknas som den traditionella cykeln som används i stadsmiljö och för korta turer. Mountainbike är för att ta sig fram i terräng av olika slag. Racer som också kallas för landsvägscykel är till för att långa sträckor och att kunna cykla snabbt, precis sådana cyklar som cyklisterna i Tour de France eller Giro d´italia använder när de tävlar. Elcykeln är för de personer som vill få lite extra hjälp upp för jobbiga backar. Cykelcrossen är en typ av tävlingscykels som används för tuff terräng genom skog och mark.

Vad ska cykeln ha för storlek?

Med tanken på att det finns så många olika typer av cyklar bör man ändå tänka på att få rätt storlek på sin cykel för att kunna bemästra den till fullo. Cykelns ramstorlek avgör hur bekvämt det blir att cykla. Sedan har också vilken kroppslängd man har betydelse, men glöm inte bort att ben- och överkroppslängden har också relevans för val av cykelstorlek. Det allra bästa är egentligen prova sig fram vilken storlek som passar bäst för sig själv, annars går det också att utgå från måtten på cykeln.

Det man bör tänka på är att de som tillverkar cyklar använder sig av varierande mätsystem, vilket gör att måtten kan bli olika. Vissa mäter från översta delen på ramen ner till vevaxelns mitt (CC) och andra mäter från sadelrörets topp till vevaxelns mitt (CT). Är man osäker går det alltid bra att rådfråga personalen i cykelbutiken och de guidar köparen genom hela proceduren från att välja vilken typ av cykel till att få rätt storlek. Detta är bra att även göra när det är dags att köpa cykel till sitt barn, då det finns andra parametra att utgå från.

Populära Inlägg

Att välja och kanske starta eget som cykelreparatör

Att välja och kanske starta eget som cykelreparatör

Denna artikel handlar om att välja rätt cykelreparatör. Men denna artikel har en ”tweek” och handlar faktiskt om hur man startar en egen cykelverkstad! Cykling är en populär sport runt om i världen, där folk regelbundet använder cyklar för skoj, motion och transport. Enbart 2015 såldes 17,4 miljoner cyklar i bara USA. När cyklar används […]

Cykelsemester del 4

I den sista delen av vår artikelserie att åka på semester med sin cykel så tänkte vi att det var dags att tipsa om allt du behöver veta innan du åker iväg.

Världens bästa cykelleder

Man behöver inte åka särskilt långt för att njuta av några av världens bästa cykelleder. Många av dessa finns nämligen i vårt eget land. Beroende på vilken nivå man känner sig redo för finns det både kortare och riktigt långa sträckor att cykla. En av de finaste platserna för en cykelsemester är tvivellöst Kattegattleden. Detta […]