Nyheter

Elcykel – ett bra alternativ

Det finns de personer som kan ha svårt för att cykla längre sträckor eller upp för långa backar och för dem kan det vara ett perfekt alternativ att skaffa en elcykel. Idag är elcykeln på frammarsch och de blir mer och mer populära. Självklart passar de inte alla, men många kan få mycket hjälp av lite motor de där extra jobbiga sträckorna. När man skaffar en elcykel är det bra att se till att man skaffar en som passar just de behoven man har.

Vad är skillnaden mot en traditionell cykel?

Den första och största skillnaden är just att elcykeln är utrustad med en motor som hjälper till att driva på. Motorn hjälper till att driva på när du trampar och på så sätt blir det lättare att ta sig framåt och det finns begränsningar som är reglerade enligt lag. När man har kommit upp i 25 km/h ska motorn sluta driva på och cykeln enbart gå med hjälp av den kraft som kommer av att du trampar. Cyklar man till jobbet är det såklart en stor fördel då man slipper komma fram svettig och får en mer behaglig resa till jobbet där man kombinerar frisk luft med lite motion istället för att ta bilen eller åka buss. När det gäller elcykeln i trafiken gäller samma regler och lagar som om man har en vanlig cykel. En elcykel måste uppfylla de krav som gäller för en vanlig cykel vad gäller säkerhet. Fördelen är att den inte kräver något som helst körkort är lättare att använda än en vanlig cykel. Räckvidden på hur långt man kan ta sig med hjälp av motorn på elcykeln varierar från modell till modell. De flesta håller sig inom spannet 40 – 60 km, även om det finns flera modeller som tar dig längre. Något som påverkar hur långt motorn tar dig är flera faktorer såsom däcktryck, vind, underlag, temperatur och givetvis hur mycket cyklisten själv hjälper till och trampar. För att en elcykel ska fungera krävs det att man trampar. Motorn fungerar inte så länge man inte trampar. Batteriet räcker inte långt om man inte hjälper till och trampar utan bara låter benen snurra med runt. Tanken med de här motorerna är att de ska vara ett hjälp och ett stöd och inte vara den primära motorn som driver framåt.

 

Vad är skillnaden mot en traditionell cykel?

Vilka kan ha nytta av en elcykel?

Elcykeln kan vara ett bra sätt att få extra motion i vardagen för de som till exempel inte kan cykla helt och hållet på en traditionell cykel. Dessutom sparar den tid och pengar. För den som väljer att skaffa en elcykel och använda den istället för bilen ibland sparar man också på miljön. Det finns många fördelar med att ha en elcykel. Ett bra exempel är att man kan spara tid och pengar genom att ta den till affären för att göra ett extra inköp. Det går snabbare än att gå och det är billigare än att ta bilen. Elcyklarna finns idag i många modeller och att hitta en som passar ens behov är fullt möjligt.

 

 

Populära Inlägg

Cykelsemester: hit ska du åka!

Sommaren är snart här och det är äntligen dags att ta ut cykeln för årets första cykeltur. För många av oss cykelentusiaster här ute hoppas vi på en lagom varm sommar utan regn men som inte heller är alldeles för varm

Se Europa från en sadel

Europa är födelseplatsen för Tour de France, bakväxeln och brukscykeln, men även cykelslingor som sträckor sig mellan länder. Trots det kan det vara skrämmande att för första gången planera in sin cykelsemester. Hur väljer du var du ska åka? Var ska du stanna och sova? Och hur mycket planering behöver du egentligen göra?