Nyheter

Cykeltävlingar – Tour de France

Det första Tour de France – världens mest populära cykeltävling – tog start redan 1903. Tävlingen grundades av Henri Desgrange, redaktör för tidningen L’Auto och George Lefevre, en rugby- och cykelreporter som ett PR-stunt för deras nyhetstidning om sport. Den första tävlingen var fördelad i sex steg, som sträckte sig över 2427 km. Deltagande cyklister började tävlingen i Paris, mot Lyon, och sedan mot Marseille, bort mot Toulouse, Bordeaux, Nantes och slutligen tillbaka till Paris. Det genomsnittliga avståndet för en etapp var 405 km, vilket betydde att deltagare var tvungna att cykla dag som natt. De var även tvungna att bära med sig egen utrustning för att reparera sina cyklar om det behövdes.

De första tävlingarna

Maurice Garin vann den första tävlingen framför 20 000 invånare i Paris och tidningen L’Auto såg sina försäljningssiffror växa fyra gånger om. De hade skapat något alldeles speciellt. Trots det kantades den fortsatta tävlingen av motgångar då det följande årets tävling ertappade många fuskande deltagare genom att ta tåget vid vissa sträckor, och även genom att förstöra sina motståndares cyklar. Men lyckligtvis fortsatte arrangörerna att göra en ny tävling redan 1905 med tydligare regler samtidigt som de introducerade den första etappen över en bergskedja. Nu den totala längden av Tour de France dubblats och det genomsnittliga avståndet för en etapp för hisnande 356 km. Flera av etapperna som sträckte sig över branta bergskedjor hade genom åren olyckligtvis orsakat dödsfall bland deltagare. Fabio Casartelli kraschade när han åkte nedför en backe i hissnande 88 km/h, 1995.

Den gula tröjan

Omedelbart efter första världskriget introducerade arrangörerna för tävlingen den gula tröjan. De använde den gula färgen av två anledningar: för att åskådare skulle kunna känna igen den ledande cyklisten på avstånd, och för att tidningen L’Auto publicerades på gult papper. Eugene Christophe var den första mannen som hade den gula tröjan på sig, 1919. Den första italienaren som vann tävlingen var Ottavio Bottecchina 1924. Han vann även det kommande året. Den längsta tävlingen i historien av Tour de France arrangerades 1926 med en total längd om 5745 km. Såna monströsa längder var inte längre förekommande under 1930-talet då arrangörerna öppnade upp för fler sponsorer, samt att tävlingen nu sändes live via radio. Under 6 år i rad vann franska cyklister. Ett år senare vann den italienska cyklisten Gino Bartali, och tio år senare vann han tävlingen igen när han var 34 år gammal.

Lance Armstrongs uppgång och fall

Under 1990-talet växte en ny framgångsatlet fram. Den amerikanska cyklisten Lance Armstrong vann 1993 och 1995. Under 1996 blev han diagnoserad med cancer och gavs en liten chans till att överleva då cancern hade spridit sig till andra delar i hans kropp. Men han överlevde efter en operation och en plågsam behandling och krigade sig tillbaka till eliten. 1999 vann han Tour de France igen men valde att aldrig igen delta. Senare fick han sina vinster tillbakadragna efter en lång dopinganklagelse som landade i en fällande dom.

Lance Armstrong

Populära Inlägg

Cykelsemester del 4

I den sista delen av vår artikelserie att åka på semester med sin cykel så tänkte vi att det var dags att tipsa om allt du behöver veta innan du åker iväg.

Se Europa från en sadel

Europa är födelseplatsen för Tour de France, bakväxeln och brukscykeln, men även cykelslingor som sträckor sig mellan länder. Trots det kan det vara skrämmande att för första gången planera in sin cykelsemester. Hur väljer du var du ska åka? Var ska du stanna och sova? Och hur mycket planering behöver du egentligen göra?

Cykelsemester del 3

Att cykla är miljövänligt, att cykla är hälsosamt, och att cykla är bra för dig. Och det bästa av allt: alla kan cykla. Det har blivit allt mer populärt att cykla under de senaste åren och i takt med att allt fler cyklar, blir det ännu mer populärt. I år förväntas fler cyklister än någonsin […]