Skörda frön
De flesta frön skördas på sensommaren. Du bör inte skörda fröna för tidigt, eftersom de måste vara helt mogna. Du kan vanligtvis se det på det “skrammel” som hörs när du skakar dem, som i vallmoens baljor och fingerborgsfröskalet. Eller så släpper tofsarna väldigt lätt. Om du känner ett motstånd är de inte mogna ännu och du bör vänta lite med att skörda.
Torkning av fröna
När du har skördat fröna ska du sprida ut dem på en stor yta så snart som möjligt. Det kan vara en tidning, en grund tallrik eller en bricka med upphöjd kant. Undersök fröna noga och ta bort eventuella insekter och blad. Sätt en etikett med namnet på de skördade fröna. Sprid ut fröna på en skuggig, torr plats, inte i solen. Det bästa stället är ett rum inne i garaget eller ett rum där åtminstone lite luft kan cirkulera. Torkningstiden beror på fröna, men den genomsnittliga torkningstiden är mellan tre och sex dagar. Låt dem hellre torka en vecka för länge än en dag för kort. Att torka för länge skadar inte, men om fröna förblir våta kommer de att mögla och ruttna.
Rengöring av fröna
Efter torkningen måste fröna rengöras. Ta ut fröna ur de halvgenomskinliga pappersliknande hylsorna och blås försiktigt bort alla flingor, damm och torkad jord för att förhindra att kvarvarande mögel förstör glädjen.